MY frENZ

MY frENZ

Tuesday, April 17, 2007

MaYaT TAk RePUt

Gud DAy..Pagi nie mmg sempoi.Macam selalu aku borak sket ngan abah before p keje..ala morning call!hahaha aku bekpes sket terus jek kuar umah nak pi keje.Cam besa lah kan hubby aku tunggu kat bawah.Start moto aku terus jek jalan..eh, nape berangin semcam jek!baru aku perasan seuatu..'mana pi helemet.Dah keras sangat ke kepala aku nie yang tahan hantuk.'kah3 balik umah abah aku lak satu hal..'Tak bawak helmet ni kenape?' Sampai kat opis aku baru perasan hp aku tertinggal kat umah..Hari nie HAri Cicir Sedunia..ngeh3!

Sebelum mula pape keje aku lepak makan chewing gum dulu and piki nak watpe ek rini?emm aku terperasan sesuatu ntah nape sejak 2,3 menjak nie aku sangat rindu akan orang itu..sehat ke dia?ape cite dia skang?semalam aku ada cite kat close fren aku Dyna yang aku mcm miss dia.Dyna geleng pale,aku paham musti dia tak suka and nak aku lupekan dia. Aku mmg dah lupakan pun tapi ntah nape rindu tu datang plak.


"Dyna, nak terus terang nie,pagi nie aku telah menceroboh friendster ko nak amek gambar dia"heee Ntah nape ngan 2,3 hari nie ntah.Sebelum nie tak pulak aku semacam nie coz hari-hari aku sengaja bizikan diri ngan aktiviti aku tapi still 3 hari kebelakangan nie there is a minute to remember him.Ei, pelik toi.Baru-baru nie kawan lama aku tanya nape aku clash ngan dia,aku bengong kejap sbb aku dah lupe reason nape aku mintak clash,aku dah lupe nape aku marah sangat dia dulu and aku terasa macam ape yang jadi dulu tue hanya mimpi je plak.Yang bersisa hanya perasaan aneh,sayang ang rindu ke tu?aku sebenar tak paham..hihi


Aku rasa nak letak lah gambar dia untuk blog aku hari nie..Saje jek mungkin cara aku leh lupekan dia ngan menepekkan gambar dia di sini..hee The one who always make me confius with my own feeling..Ampeh!

Teka mana atu dia..yang tengah mecangkung tue..cumey nye dia.hahaha mereng seketika! 'Sebagai manusia...aku sayang pada mu' cilok ayat dalam buku yang sedang di baca bicara Laksamana Sunan kepada Ratu Sulaman.

Ada sesuatu gak nak share as usual. Ala tazkirah lah camtu sket

Disebutkan didalam satu riwayat, bahawasanya apabila para makhluk dibangkitkan dari kubur, mereka semuanya berdiri tegak di kubur "masing-masing selama 44 tahun UMUR AKHIRAT dalam keadaan TIDAK MAKAN" dan TIDAK MINUM, TIDAK DUDUK dan TIDAK BERCAKAP.

Bertanya orang kepada Rasulullah saw : "Bagaimana kita dapat mengenali ORANG-ORANG MUKMIN kelak di hari qiamat?"Maka jawabnya Rasulullah saw "Umat dikenal kerana WAJAH mereka putih disebabkan oleh WUDHU'." Bila qiamat datang maka malaikat datang ke kubur orang mukmin sambil membersihkan debu di badan mereka KECUALI pada tempat sujud. Bekas SUJUD tidak dihilangkan. Maka memanggillah dari zat yang memanggil. Bukanlah debu "itu dari debu kubur mereka, akan tetapi debu itu ialah debu KEIMANAN" mereka. Oleh itu tinggallah debu i tu sehingga mereka melalui titian" Siratul Mustaqim dan memasuki alam syurga, sehingga setiap orang melihat para mukmin itu mengetahui bahawa mereka adalah pelayan Ku dan hamba-hamba Ku.

Disebutkan oleh hadith Rasulullah saw bahawa sepuluh orang yang mayatnya TIDAK BUSUK dan TIDAK REPUT dan akan bangkit dalam tubuh asal diwaktu mati :-

1. paraNabi

2. Para Ahli Jihad

3. Para Alim Ulama

4. Para Syuhada

5. Para Penghafal Al Quran

6. Imam atau Pemimpin yang Adil

7. Tukang Azan

8. Wanita yang mati kelahiran/beranak

9. Orang mati dibunuh atau dianiaya

10. Orang yang mati di siang hari atau di malam Jumaat jika mereka itu dari kalangan orang yang beriman.

Semoga kita berusaha menambah amal seharian demi mendapat keberkatan dan di pandang mulia di sisi Allah Taala

10 comments:

~ mizzAmy ~ said...

~ cik zueriena, saper kah itu?? w*** kah? tak nampak clear la muka mamat tue. tapi mcm w*** jer. hehehehe... susah2 sgt, korang baik jer la balik. senang citer. tapi tak yah la... i kureng setuju okeyh. hahaha.. :P ~

ZueRieNa said...

Saje je bagi tanak clear takot dia terjupe ke blog kite nie mati lah..hahaha..takpe2 ada jodoh tak kemana punya biar cinta berlandaskan iman..eiseh..tawakkal jek tapi ramai lak tak suka ngan dia..nape kita nak dia jugak ek..confius2!

~ mizzAmy ~ said...

~ tgk.. betul ramalan ku. hehehe.. mesti ramai yg tak setuju if awk baik blk ngan dat guy. lupakan dier okeyh.. hehehe.. tapikan, if korang ader jodoh, nak buat caner kan? mudah-mudahan korang tak dek jodoh. huahuahua.. jahat betul saya. hehehehe... :P

p/s: gurau2 jer zam..jgn mare!! ~

dYnA said...

aKu pOn ConfiUs..
beTter dOn't oK!
gEt ovEr iT oK!

ZueRieNa said...

hua3 kita tak marah pun la cik ammy..nak wat cane..there must be someone better than him..I'm waiting for 'him' hihihi en w*** ni pun leh cari yang lain lah..kite tak sesuai untuk dia pun..huhuhu tak pelah!

ZueRieNa said...
This comment has been removed by the author.
Sunan_Jati said...

wahahahah laksamana sunan... dan cinta sang ratu sulaman... yang rajin mengait...

~ mizzAmy ~ said...

~ aloh loh... cam sedih jer cik zueriena nie.. jgn sedih2 tau. carik bf baru okeyh. ramai la guys yg better than him, cuma belum sampai masa kot nak dipertemukan. hehehe.. :P ~

Sunan_Jati said...

cinta suka dan duka
sekejap suka dan sekejap duka sekejap ada sekejap xder...
pasai to cinta ni mcm chipsmore..
kejap ada kejap xder...
tapi tgk plak pasai chipmore pun ader jenis plak... kecik ngan besar.. kalu chipsmore besar.. lagi besar la taruhan dier... heheheh... tapi aku suka chipsmore warna hitam... nampak... best.. mcm slogan kotak rokok...
black is perilleys.... hahahah...
saper besa dgr.. slogan nie... rokok lama nie....
kalu budak baru berhingus... mesti x besa dgr,,, hahahahah!

ok kalu nk org syg kat kiter.. kiter kena syg kat depa dulu..
kalu nk kwn ngan org ... kiter kena start kwn ngan depa dulu...
kalu nk apa pun.. mulakan lah dgn bismillah... hahahahah!
oklah...owarimasio...jamata..!!!
doujo yoroshiku onegaishimasu....

ZueRieNa said...

mizzamy: emm nak wat cane cinta tak kesampaian.ngeh3!life must go on,muda lagi even he is my first love tapi bukan true love,kita boleh jato cinta seribu kali pun kalo kita nak tapi true love tu hanya sekali.hee so learn from experience.adatlah kdg2 rindu dia and tak leh cari lain lg..sayang masih bersisa.tgg lah dulu.relax..
sunan_jati: panjangnye belit2 tak paham lho..emm sayang lah kat org cane sekalipun kalo tak di izinkan Allah putus gak maa..Cinta fitrah ni adatlah!patah tumbuh hilang berganti.ngeh3..kool jek maa!Ada la jugak tu nanti.Maka nikmatilah zaman bujang yang indah ini..hee